Prescurtarea de la “Asynchronous Javascript şi XML” din limba engleză, Ajax este in sine o tehnica, dar pentru a putea fi folosit ar trebui inteleasa filosofia din spatele lui. Cu alte cuvinte, nu tehnica folosita este imporanta, ci folosirea unui nou set de idei si a unei noi abordari a dezvoltarii web e ce conteaza.
In centrul acestei tehnici se afla obiectul xmlhttprequest si activeX-ul echivalent de la Microsoft. Acest obiect permite datelor sa fie transferate asincron. Asincron inseamna posibilitatea manipularii proceselor independent de alte procese, sincron insemnand ca procesele depind unele de altele.
Ajax este urmarea progresului natural al unui set existent de tehnici, mai mult decat ceva complet nou. Cu toate acestea, in acest progres, lucrurile sunt afectate altfel decat in anii precedenti in cateva arii principale de activitate:
Ofera un mecanism pentru integrarea xml-ului cu xhtml.
Reduce semnificativ nevoia de sincronizare continua cu server-ul (scripting-ul IFrame remote este aproape comparabil aici).
Preintampina unele bottlenecks (gatuiri) rapide carora dezvoltarea Web traditionala le-a cazut prada. In cele mai multe cazuri un site bazat pe Ajax se va incarca mai repede decat unul de acelasi fel traditional.
Folosit corect, reduce semnificativ timpul de incarcare initial.
Trebuie stiut ca Ajax are si el problemele lui, care vor fi rezolvate odata cu maturizarea. Dar e un domeniu promitator in care sa fii implicat si, cu cat vor trece anii, va afecta modul in care privim dezvoltarea paginilor web si a aplicatiilor web.
Dupa cum am mai spus, Ajax nu este o tehnologie ci o tehnica care combina mai multe tehnici si tehnologii. Spre exemplu xml, dhtml, css si xhtml. De fapt, Ajax chiar e DHTML cu obiectul xmlhttprequest integrat. Este uimitor cum un obiect poate schimba atat de mult !