Referate Web

http://www.webinvent.ro/referate-web/


 

 

 

webinvent
Author: webinvent

49 Comentarii la 'Referate Web'

webinvent
webinvent
12/09/2012, 17:32

Ce este XML? “Extensible Markup Language”

XML este un format de fisier asemanator cu Microsoft Word sau un fisier Adobe Acrobat, o foaie de calcul tabelar sau o pagina online HTML. Oricum are proprietati diferite de acestea si anume:
• standardul XML nu este controlat de o singura organizatie; este un ‘open’ standard la care oricine poate contribui sau folosi;
• din punct de vedere ethnic, fisierle XML nu sunt salvate ca date ‘binare’ ci mai degraba ca plain text. Asta inseamna ca sunt indepente de platforma si pot fi citite de oameni

• fisierele XML nu au o structura specifica, insa folosesc un set de reguli de baza ( dar stricte) . Astfel se pot reprezenta prin fisiere XML multe tipuri de date si informatii de la documente pana la fisiere cu imagini si tranzactii financiare.
• Regulile XML pot fi folosite sa restrictioneze structura tipurilor de date – deci pot fi create noi standarde. Structura este de tipul self- descriptive si fiecarei date ii este asociat un ‘tag’ pentru a o descrie intr-un fel. Acest lucru permite ca fisierele sa poate fi validate de un calculator , dar chiar si de oameni pana la un anumit nivel.
Ce e important e ca, definind reguli stricte dar neimpunand restrictii asupra structurii, se pot dezvolta formate ‘standard XML’ (numite Schemas) care sa reprezinte un tip particular de date. Exista “Standard XML schemas” pentru multe tipuri de informatii de la tranzactii de vanzari in business pana la formatarea stirilor.
Desi XML este un standard (adica exista reguli pentru a creea aceste fisiere) totusi pot aparea probleme, intrucat se pot crea structuri atat de diferite si totusi similare folosind descrieri cu XML schema. Acest lucru a reprezentat la inceput o mare problema, dar acum organizatiile incep sa colaboreze (multe prin intermediul W3C) pentru a dezvolta si promova un singur standard XML pentru fiecare domeniu cu probleme.

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

webinvent
webinvent
12/09/2012, 17:32

Ce este XHTML !?

“eXtensible HyperText Markup Language”, sau XHTML, este un limbaj de marcare ce are aceleaşi capabilităţi expresive ca şi HTML, dar cu o sintaxă mai strictă. XHTML poate fi considerat ca încrucişarea dintre HTML şi XML în multe privinţe, fiind o reformulare a HTML în XML. XHTML 1.0 a devenit o recomandare World Wide Web Consortium (W3C) pe data de 26 ianuarie 2000.

Practic XHTML este un inlocuitor modern al mai vechiului limbaj HTML, fiind aproape identic cu standardul HTML 4.01, o versiune imbunatatita, mult mai stricta si mai curata a standardului HTML 4.0. Abstractizand putin, afirmam ca XHTML reprezinta o definire de tip XML a unui document HTML, pe scurt o combinatie intre HTML si XML. Avantajele unei aplicatii XHTML sunt multiple: pot fi citite de toate dispozitivele XML, in timp ce pastreaza compatibilitatea cu toate browserele de Internet mai vechi sau mai noi fara a necesita specificatii suplimentare. XHTML + TIME este o extensie a limbajului XHTML, oferind documentelor Web suport pentru temporizare si sincronizare multimedia. Astfel, folosind cateva elemente si atribute noi, unei pagini XHTML i se poate adauga continut grafic, audio sau video, care poate fi sincronizat cu alte elemente de-a lungul unui cadru temporal precizat de autorul acelei pagini. Versiunea XHTML + TIME 1.0 a fost disponibila pentru prima data in Internet Explorer 5, iar in prezent XHTML + TIME 2.0 este recunoscut de Internet Explorer, versiunile 5.5 si 6.

Beneficii:

Pagini Web care au continut dynamic XHTML + TIME poate fi utilizat pentru a adauga paginilor Web continut interactiv, dinamic. De exemplu, pot fi create prezentari Web sub forma de slide-show, in cadrul lor fiind sincronizate fluxuri de date textuale, audio, video sau grafice. Aceste prezentari pot fi temporizate, interactive sau combinate.

Utilizare facila:

Facilitatile oferite de XHTML + TIME aduc un set de atribute si elemente noi celor deja existente in limbajul XHTML, astfel ca toate notiunile anterioare de XHTML raman utile pentru proiectarea de pagini Web in XHTML + TIME. Pentru a permite utilizarea facila a mai multor elemente XHTML, acestea pot fi grupate in relatii ierarhice. Gruparea poate fi utila si pentru a preciza daca obiectele multimedia apar si dispar in mod secvential in cadrul paginii Web, sau fiecare are o temporizare independenta de a celorlalte.
Suport pentru scripting

Limbajele script JavaScript sau VBScript permit si mai mult extinderea flexibilitatii si interactivitatii elementelor temporale din cadrul paginilor Web. XHTML + TIME ofera un model de obiecte complet, care extinde actualul model DHTML, care consta dintr-un set de proprietati, metode si evenimente pentru adaugarea de trasaturi interactive paginilor Web.
Elementele XHTML + TIME se comporta in mod diferit la adaugarea atributelor temporale, in functie de tipul elementului respectiv. Astfel, distingem doua tipuri de elemente in limbajul XHTML + TIME: – elemente de continut : toate elementele care descriu continutul ce urmeaza a fi afisat in pagina, inclusiv elementele noi introduse de XHTML + TIME, care se refera la obiecte multimedia (t:animation, t:audio, t:img, t:media si t:video). Cele mai utilizate elemente de continut din XHTML sunt p, div, span, precum si elementele pentru descrierea de tabele. Prin adaugarea de atribute XHTML + TIME unui element de continut, poate fi definita o aparitie periodica a elementului respectiv. – elemente de stil : descriu stilul de afisare pentru un element. Dintre cele mai utilizate elemente de stil amintim: b, i si em. Atributele aplicate unui element de stil determina atasarea si inlaturarea unor stiluri de afisare pe parcursul timpului.

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

webinvent
webinvent
12/09/2012, 17:31

Ce este CSS-ul sau “Cascading Style Sheets” !?

Denumirea de CSS provine din limba engleză de la “cascading style sheets”, care se poate traduce ca fiind foi de stil în cascadă, stiluri ce pot fi definite atât în headerul unei pagini web, cât şi într-un fişier separat, individual. Cea de-a două variantă fiind cea recomandată.

CSS este utilizat de atât de autorii cât şi de cititorii de pagini web pentru a defini culori, fonturi, layout, precum şi alte aspecte legate de prezentarea documentelor. El este conceput în primul rând pentru a permite separarea documentului ca şi conţinut (scrise în HTML sau un Markup Language similar) de documentul de prezentare (scris în CSS).

Această separare poate îmbunătăţi accesibilitatea conţinutului, să ofere o mai mare flexibilitate şi poate diminua caietul de sarcini al celui care se ocupă de mentenanţa unui site web prin asigurarea unui control mai simplu. De asemenea CSS-ul poate reduce complexitatea şi repetarea tag-urilor folosite pentru formatare din structura conţinutului. CSS poate, de asemenea, permite ca aceeaşi pagină să fie prezentată în diferite stiluri de redare pentru diferite medii, cum ar fi pe ecranul unui calculator, în imprimare sau vocal(când este redat printr-un cititor de ecran.

O dată cu apariția sa, mulţi dezvoltatori web au considerat că CSS este un mod de formatare mult mai puternic şi mai uşor de utilizat, şi au considerat că este un tag învechit. În 2006 (s-a facut Update), capabilităţile CSS-ului au fost îmbunătăţite considerabil în ceea ce privește design-ul layout-ului unei pagini web. Cu toate acestea, multe site-uri web încă utilizează CSS numai pentru formatarea textului, în timp ce, pentru layout folosesc tabele. Pentru că Internetul este într-o creşterea rapidă, datorită utilizarii tot mai frecvente a telefoanelor mobile şi a PDA-urilor, este necesară crearea unor pagini web accesibile utilizatorilor care folosesc o mare varietate de dispozitive. Un design web fară tabele îmbunătăţeşte considerabil accesibilitatea, în acest sens.

Autoritatea în ceea ce privește acest tip de fișiere, este deținută de World Wide Web Consortium (sau W3C). Aceștia oferă specificaţiile complete, lista browserelor care suportă CSS, instrumente de validare, precum şi informaţii despre învăţare a CSS.

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

webinvent
webinvent
12/09/2012, 17:31

Ce este DHTML !?

HTML dinamic (DHTML – Dynamic Hyper Text Markup Language) – este tehnologia de construire a paginilor HTML interactive. DHTML este un ansamblu a câtorva tehnologii: HTML 4.х+JavaScript+CSS. Această tehnologie se aplică atunci când este nevoie de a imprima dinamism paginii la modificarea câtorva condiții (de exemplu, la plasarea cursorului asupra unui obiect acesta își poate schimba culoarea sau dimensiunile; la trecerea focusării pe alt câmp din forma se verifica corectitudinea datelor introduse în câmpul precedent etc.).
O aplicare foarte frecventa a tehnologiei DHTML se întâlnește la crearea meniurilor, care nu numai bucură privirea vizitatorilor prin dinamism, ci considerabil reduc spațiul pe care acestea îl ocupă.

Avantaje:

• Mărirea potențialului de concurență a resursei – un site care conține culori ce se pot modifica in mod dinamic, grafică animată, meniuri tip „dropdown” 1 sau alte elemente ale interfeței utilizatorului, firește că sunt mai atrăgătoare pentru acesta decât paginile statice obișnuite. Bineînțeles că trebuie de folosit acestea cu măsură, respectând principiile generale ale designului.

• Simplitate în întreținere – DHTML permite plasarea elementelor tipice de formatare a paginilor în tabele de stiluri și scenarii separate, apoi includerea lor într-un mod similar în toate paginile. Aceasta permite o administrare centralizată a stilurilor și evita riscul de greșeli, care apare la scrierea acestora pe fiecare pagina separat.

Neajunsuri:

• Aplicațiile DHTML sunt destul de autonome în browser, fără suport din partea serverului, adică nivelul de productivitate și de rapiditate al executării aplicației depinde în cea mai mare măsura de posibilitățile calculatorului vizitatorului.

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

webinvent
webinvent
12/09/2012, 17:31

Ce este jQuery !?

jQuery este o librarie Javascript ce simplifica managementul unui document HTML : navigarea, eveniment handling, animatiile, interactii Ajax pentru web development etc. Tinta acestei librarii este de a schimba (in bine) modul cum Javascript-ul interactioneaza si isi lasa amprenta asupra muncii noastre. Un exemplu concret de aplicatie ce foloseste aceasta tehnologie este sliderul de pe pagina principala, unde ultimile articole sunt schimbate la un interval de mai putin de o secunda fiecare.Nu e nimic de comentat cand putem spune, ca aceleasi efecte la obtinem cu javascript, insa probabil va dura “putin” pentru a face o implementare de acel gen.

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

webinvent
webinvent
12/09/2012, 17:30

Ce este JAVA !?

Este un limbaj de programare dezvoltat de JavaSoft, companie în cadrul firmei Sun Microsystems.

Este complet orientat pe obiecte si ofera posibilitatea reala de refolosire a codului (care este de fapt promisiunea facuta la aparitia programarii orientate pe obiecte).

Este neutru din punct de vedere arhitectural, cu alte cuvinte Java este un limbaj independent de platforma de lucru, aceeassi aplicatie rulând, fara 525m1224f nici o modificare, pe sisteme diferite cum ar fi Windows, UNIX sau Macintosh, lucru care aduce economii substantiale firmelor care dezvolta aplicatii pentru Internet.

Limbajul Java este modelat dupa C si C++, trecerea de la C, C++ la Java facându-se foarte usor.

Elimina sursele frecvente de erori ce apar în programare prin eliminarea pointerilor, administrarea automata a memoriei si eliminarea fisurilor de memorie printr-o procedura de colectare a “gunoiului” care ruleaza în fundal;

Este cel mai sigur limbaj de programare disponibil în acest moment, asigurând mecanisme stricte de securitate a programelor concretizate prin: verificarea dinamica a codului pentru detectarea secventelor periculoase, impunerea unor reguli stricte pentru rularea programelor lansate pe calculatoare aflate la distanta (acestea nu au acces la reteaua locala, la fisierele stocate în sistemul local si nu pot lansa în executie programe locale), etc.

Permite creearea unor documente Web îmbunatatite cu animatie si multimedia.

A fost proiectat pentru a fi folosit în medii distribuite si sisteme deschise.

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

webinvent
webinvent
12/09/2012, 17:30

Ce este Ajax !?

Prescurtarea de la “Asynchronous Javascript şi XML” din limba engleză, Ajax este in sine o tehnica, dar pentru a putea fi folosit ar trebui inteleasa filosofia din spatele lui. Cu alte cuvinte, nu tehnica folosita este imporanta, ci folosirea unui nou set de idei si a unei noi abordari a dezvoltarii web e ce conteaza.
In centrul acestei tehnici se afla obiectul xmlhttprequest si activeX-ul echivalent de la Microsoft. Acest obiect permite datelor sa fie transferate asincron. Asincron inseamna posibilitatea manipularii proceselor independent de alte procese, sincron insemnand ca procesele depind unele de altele.
Ajax este urmarea progresului natural al unui set existent de tehnici, mai mult decat ceva complet nou. Cu toate acestea, in acest progres, lucrurile sunt afectate altfel decat in anii precedenti in cateva arii principale de activitate:

Ofera un mecanism pentru integrarea xml-ului cu xhtml.

Reduce semnificativ nevoia de sincronizare continua cu server-ul (scripting-ul IFrame remote este aproape comparabil aici).

Preintampina unele bottlenecks (gatuiri) rapide carora dezvoltarea Web traditionala le-a cazut prada. In cele mai multe cazuri un site bazat pe Ajax se va incarca mai repede decat unul de acelasi fel traditional.

Folosit corect, reduce semnificativ timpul de incarcare initial.
Trebuie stiut ca Ajax are si el problemele lui, care vor fi rezolvate odata cu maturizarea. Dar e un domeniu promitator in care sa fii implicat si, cu cat vor trece anii, va afecta modul in care privim dezvoltarea paginilor web si a aplicatiilor web.
Dupa cum am mai spus, Ajax nu este o tehnologie ci o tehnica care combina mai multe tehnici si tehnologii. Spre exemplu xml, dhtml, css si xhtml. De fapt, Ajax chiar e DHTML cu obiectul xmlhttprequest integrat. Este uimitor cum un obiect poate schimba atat de mult!

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

webinvent
webinvent
12/09/2012, 17:29

Ce este web 2.0 !?

Ce este Web 2.0? Web design 2.0? O intrebare pe care multi si-o pun, dar careia nimeni nu ii poate gasi un raspuns clar. O cautare pe Google returneaza mai mult de 350 milioane de rezultate. Nu e prea rau pentru un termen caruia nimeni nu ii gaseste o definitie exacta. Articolul lui Tim O’Reilly “What Is Web 2.0″, aparut in septembrie 2005, este unul din articolele de baza, ce fundamenteaza conceptele Web 2.0.

Desi nu a fost evidentiata, a existat o tranzitie de la web 1.0 la web 2.0, iar tranzitia a depins de o multitudine de factori. Cand web-ul a devenit comercial, la inceputul anilor ’90, s-a inregistrat o explozie a Internetului, volumul de informatii disponibile pe Web luand proportii impresionante. In acea perioada majoritatea paginilor erau in general statice. Aceasta perioada a fost denumita ulterior web 1.0.

In era dotcom-ului (.com) s-au diversificat serviciile oferite, au aparut milioane de pagini cu stiri, care erau actualizate des. Au devenit necesare CMS-urile – sisteme de management a continutului (Content Management System). Oricine putea sa-si creeze propria pagina web, fie o concepea personal sau cu ajutorul CMS-urilor gratuite sau open source existand si posibilitatea gazduirii gratuite. Aceasta este cunoscuta ca fiind perioada web1.5.

Web 2.0 nu este vorba de versiunea doua a unui software sau a unei tehnici web. Web 2.0 desemneaza (destul de vag) noi cai de a considera si exploata posibilitatile organizatorice ale webului. Conform acestora, continutul si informatia din web nu mai e oferita vizitatorilor numai de catre mass media, guverne si firme particulare, ci si de persoane particulare, legate intre ele prin retele informale bazate pe Internet, si care contribuie si participa activ la punerea la dispozitie si raspandirea informatiilor pe intregul glob prin intermediul webului. Exemple tipice pentru acest nou aspect sunt asa-numitele wiki-uri, weblogs sau mai simplificat blogurile, precum si portalurile si bursele de schimb de imagini, muzica, filme/video si software din Internet, cum ar fi Flickr, YouTube si site-urile pentru File sharing.

O descriere a Web 2.0 s-ar putea face prin urmatoarele caracteristici:

• include o paleta foarte larga de aplicatii si servicii care folosesc Web-ul ca platforma unitara si organizata de comunicare;
• este construit pe baza unei arhitecturi care incurajeaza participarea activa a utilizatorilor;
• permite interactiunea facila intre utilizatorii care au aceleasi interese;
• o experienta mult mai apropiata de aplicatiile desktop, cu interfete grafice intuitive, placute, programabile si, mai ales, transparente;
• are abilitatea de a conecta intre ele diverse aplicatii sau servicii si de a agrega date din diverse surse – RSS, bloguri;
• sindicalizare – RSS si structuri de taguri: eliminarea clasificarilor tip arbore si aplicarea de etichete astfel incat un anumit lucru nu mai e strict descendent dintr-un altul ci poate face parte din mai multe categorii;
• democratizarea continutului si distributia acestuia (continut creat de utilizator si distribuit liber.

Tehnicile folosite de Web 2.0 sunt o combinatie de tehnici care dateaza inca de la sfarsitul anilor 1990, dar care abia in zilele noastre (2007) cunosc o raspandire deosebit de mare:

• Application Program Interfaces (APIs) pentru servicii web
• Asynchronous Javascript and XML (Ajax), ca urmas al tehnicilor de gen XmlHttpRequest
• Content syndication – servicii de abonamente, de exemplu RSS – abonamente la “Ultimele noutati”
• Integrarea softwareului de natura sociala, ca de exemplu bloguri si wiki-uri.

Web 2.0 este o platforma web ce se bazeaza pe standarde ca RSS, XML, APIuri si pe utilitare ca bloggingul, podcastingul si alte servicii. Web 2.0 se bazeaza pe incredere, pe o noua generatie de dezvoltatori, pe existenta Open Source, pe broadband si pe dorinta de conversatie a oamenilor.

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

webinvent
webinvent
12/09/2012, 17:29

Ce este MySQL !?

MySQL este un sistem de gestiune a bazelor de date, foarte rapid si robust.
O baza de date va permite sa stocati, sa cautati, sa sortati si sa va regasiti datele in mod eficient.
Serverul MySQL controleaza accesul la datele dumneavoastra pentru a garanta ca mai multi utilizatori pot
lucra simultan cu acestea.

Deci, MySQL este un server multi-user (mai multi utilizatori) si multi-thread (mai multe fire de executie).
Utilizeaza SQL (Structured Query Language), limbajul standard de interogare a bazelor de date din intreaga
lume.
MySQL este disponibil in mod public din 1996, dar istoria dezvoltarii sale incepe in 1979. A castigat de mai multe ori Linux Journal Readers` Choice Award (Premiul cititorilor).
MySQL este disponibil sub o licenta Open Source, dar daca este nevoie sunt disponibile si licente comerciale.

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

webinvent
webinvent
12/09/2012, 17:28

Ce este HTML !?

Unul din primele elemente fundamentale ale WWW ( World Wide Web ) este HTML ( Hypertext Markup Language ), care descrie formatul primar in care documentele sint distribuite si vazute pe Web. Multe din trasaturile lui, cum ar fi independenta fata de platforma, structurarea formatarii si legaturile hipertext, fac din el un foarte bun format pentru documentele Internet si Web.

Primele specificatiile de baza ale Web-ului au fost HTML, HTTP si URL.
HTML a fost dezvoltat initial de Tim Berners-Lee la CERN in 1989. HTML a fost vazut ca o posibilitate pentru fizicienii care utilizeaza computere diferite sa schimbe intre ei informatie utilizind Internetul. Erau prin urmare necesare citeva trasaturi : independenta de platforma, posibilitati hypertext si structurarea documentelor. Independenta de platforma inseamna ca un document poate fi afisat in mod asemanator de computere diferite ( deci cu font, grafica si culori diferite ), lucru vital pentru o audienta atit de variata.

Hipertext inseamna ca orice cuvint, fraza, imagine sau alt element al documentului vazut de un utilizator ( client ) poate face referinta la un alt document, ceea ce usureaza mult navigarea intre multiple documente sau chiar in interiorul unui aceluiasi document. Structurarea riguroasa a documentelor permite convertirea acestora dintr-un format in altul precum si interogarea unor baze de date formate din aceste documente.

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

Lasa un Comentariu: